Naše prvé Majstrovstvá v písaní všetkými desiatimi: Priebeh a oslava úspechov a spolupráce

od | 15. 05. 2024

Na jar tohto roku sme v Písanie Hravo odštartovali ďalšiu kapitolu našej histórie. Od 22. do 27. apríla sa v Českej republike konali naše prvé Majstrovstvá v písaní všetkými desiatimi.

Do pokorenia klávesnic sa pustilo 818 účastníkov z 13 základných a 16 stredných škôl, takže súťaž bola skutočnou skúškou zručnosti a rýchlosti.

Ako to celé fungovalo?

Pre účasť na Majstrovstvách nebolo potrebné, aby prstoklad ovládala celá trieda. Stačilo, aby sa zapojilo niekoľko klávesovo zdatných súťažiacich.

Súťaž spočívala v odpisovaní textu o rozsahu 316 znakov. Každý účastník mal tri pokusy, v ktorých mohol preukázať svoje schopnosti. Žiaci súťažili online z učební svojich škôl vybavených internetom za pomoci a pod dohľadom svojich pedagógov. Hodnotila sa nielen rýchlosť, ale aj presnosť v súhrnnom ukazovateli „čistej rýchlosti“. Tá sa vypočíta nasledovne: od hrubých úderov sa odčíta desaťnásobok počtu chýb a výsledok sa vydelí dĺžkou odpisu v minútach. 

Pre ilustráciu si uvedieme príklad víťaza našich Majstrovstiev, ktorý za približne 36 sekúnd zaznamenal 316 hrubých úderov. V texte urobil 1 chybu, jeho skóre za chyby bolo 10 úderov (1 chyba krát 10). Čistý počet úderov je teda 306 (316 hrubých úderov mínus 10 za chyby). Jeho odpis trval menej ako 36 sekúnd (0,596 minúty), jeho čistá rýchlosť bola 514 čistých úderov za minútu (306 čistých úderov delené 0,596 minúty).

Majstri klávesnice

Najrýchlejšími prstami sa blysol Matej Klepáček z Gymnázia Mikuláša Koperníka v Bílovci, ktorý dosiahol úctyhodných 514 čistých úderov za minútu. Nasledovali Nela Harvey a Lukáš Bravanský, taktiež z Gymnázia Bílovec, so svojimi výkonmi 372 a 370 údermi za minútu. Všetci traja dokázali, že písanie na klávesnici môže byť nielen zručnosťou, ale aj umením.

 

Gymnázium Mikuláša Koperníka v Bílovci využíva českú verziu kurzu Písanie Hravo pri výučbe písania na klávesnici nepretržite od roku 2019. Spolupráca s týmto gymnáziom, ako aj s mnohými ďalšími školami, nám umožnila kurz rozvíjať a zdokonaľovať. Spoločné úsilie vzdelávať v písaní všetkými desiatimi a otvorená komunikácia medzi nami a školami prispeli k tomu, že žiaci majú možnosť naplno využívať potenciál nášho kurzu. To sa odrazilo na ich vynikajúcich výsledkoch na Majstrovstvách.  

Školy na stupňoch víťazov

Najúspešnejšími strednými školami sa stali Gymnázium Mikuláša Koperníka, Bílovec, nasledovaná Strednou školou informatiky, poštovníctva a finančníctva v Brne a Gymnáziom Most. Základnou školou s najlepšími výsledkami bola ZŠ Šenov u Nového Jičína.

gym_MikulaseKopernika    Logo-postovnictvi           

Poďakovanie patrí…

Veľké poďakovanie od nás patrí nielen všetkým školám a študentom, ale aj partnerom, ktorí toto úsilie podporili a prispeli skvelými cenami. Vďaka spoločnostiam FYZIOklinika, s. r. o., Imaglee, s. r. o., a Veselá domoškola získali naši víťazi o niečo viac ako len pochvalu a certifikáty – poukážky na fyzioterapiu, masážnych ježkov, balíčky Imaglee kariet, balíčky motivačných kariet Báry Veselej, ktoré napomáhajú wellbeingu v rodinách a v školských kolektívoch. Tieto ceny nielenže ocenili výkony víťazov, ale tiež prispeli k ich radosti z účasti.

       

Majstrovstvá v písaní všetkými desiatimi: Ako to vidíte vy?

Keďže to bol náš prvý ročník, ceníme si každý názor na to, čo sa nám podarilo a čo by sme mohli urobiť lepšie. Len prax môže odhaliť všetko potrebné a ideálne. A keďže Majstrovstá prebiehali iba v Česku, zaujíma nás, či by v ďalšom ročníku mali záujem zapojiť sa aj slovenské školy. Napíšte nám, naše virtuálne e-mailové dvere sú vždy otvorené.

A čo ďalej?

Sme radi, že sa nám podarilo zorganizovať niečo, čo žiakov zdvihlo zo stoličiek a podporilo ich motiváciu a nadšenie z písania. Už teraz plánujeme, ako budúci ročník urobiť ešte lepším a zaujímavejším. Ďakujeme za vašu spätnú väzbu, ktorá nám pomáha rásť.

Fotografie z Majstrovstiev

Pozrite si fotogalériu plnú momentiek. Tieto snímky zachytávajú atmosféru Majstrovstiev, kedy mladí súťažiaci s plným nasadením prekonávajú súťažný odpis textu. Na poslednej fotografii môžete vidieť dary od našich partnerov, ktoré putovali najúspešnejším študentom.

   

Vďaka vám všetkým!

Na záver chceme poďakovať každému, kto sa zapojil – či už ako súťažiaci, učiteľ alebo podporovateľ. Tešíme sa na ďalší ročník a dúfame, že bude minimálne rovnako vydarený ako tento.

 

Mohlo by vás zaujímať

Ako sa píše krát? Článok s precvičením!

Ako sa píše krát? Článok s precvičením!

Krát vieme vo väčšine prípadov obísť a používame namiesto neho buď hviezdičku alebo dokonca písmeno x. Ale ako sa krát píše správne? A prečo je to v matematických zápisoch dôležité? Ako napísať znak krát na PC? Krát môžete napísať pomocou pravého altu AltGr alebo...

Ako sa píše libra? Článok s precvičením

Ako sa píše libra? Článok s precvičením

Potrebujete pridať libra znak do svojho textu? Nechce sa vám uvádzať nepekné GBP? V článku nájdete nielen návod, ako na to, ale aj možnosť ihneď si to precvičiť. Zvedavci sa na konci dozvedia, ako sa libra stala librou. Znak libra na PC Pokiaľ máte slovenskú...